Werk
Paardensport
Home
Wie ben ik ?
Werk
Paardensport
Chiropractie
Dry needling
Behandeling
Indicaties
Contact
1 2 3 4 5
mobiel menu


chiropractie

Wat is chiropractie?

Veel mensen zijn al bekend met fysiotherapie bij het paard. Chiropractie is een behandelwijze die in het verlengde ligt van de fysiotherapie. Het is een zeer effectieve behandelwijze die zich richt op het optimaal functioneren van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Hierbij wordt niet alleen gestreefd naar een soepel bewegend paard, maar ook naar preventie van blessures. Chiropractie richt zich daarbij met name op stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom en het bekken. De nadruk van een chiropractische behandeling ligt op de manuele correctie van blokkades, dus het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar een specifieke pijnplaats, maar wordt het paard als geheel, in zijn totaliteit, bekeken. Een zogenaamde ‘holistische’ benadering. Chiropractie maakt veelvuldig gebruik van manipulaties. Hierbij wordt het bewegingsbeperkte gewricht naar de eindstand gebracht. Vervolgens wordt er met een korte, snelle beweging van de therapeut, het gewricht net een stukje door deze eindstand heen gebracht. Daarbij heeft vooral de snelheid van een goed uitgevoerde manipulatie een sterk neurologisch effect: er wordt een reflex opgewekt in de structuren rondom het behandelde gewricht. Daarbij wordt de overmatige spierspanning losgelaten, de pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe. Hierbij wordt uitsluitend manueel gewerkt: met de handen. Er komen geen hamers aan te pas.

De aansturing van het lichaam

De wervelkolom is de behuizing van het ruggenmerg. Als de wervelkolom niet goed functioneert, ontstaan er storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen. Dit kan zich uiten in een minder effectieve aansturing van de spieren.
Juist de aansturing van het bewegingsapparaat van een atleet is heel bepalend voor het al dan niet optimaal functioneren van het lichaam. Door de beweeglijkheid van de wervelkolom te optimaliseren met behulp van chiropractie wordt het zenuwstelsel, en dus de aansturing van het gehele lichaam, in grote mate positief beïnvloed.

Compensatie

Een stoornis in het bewegingspatroon wordt vaak door het lichaam gecompenseerd door het bewegingspatroon iets te veranderen. Als er blokkades zijn op bepaalde plaatsen, nemen andere regio’s van het lichaam de belasting deels over. Hierdoor kan vermoeidheid en overbelasting ontstaan in de pezen en gewrichten van deze andere regio’s. Blessures liggen op de loer. Ook in lengtebuiging wordt dit vaak gezien. Geblokkeerde zones buigen wat minder in, de zones daarvoor en daarachter compenseren dat. De souplesse van een paard dat aan het compenseren is, gaat deels verloren. Niet een optimale situatie dus.

Chiropractisch onderzoek kan kleine afwijkingen in het bewegingspatroon in een vroeg stadium onderkennen, hierdoor kan worden voorkomen dat compensatiemechanismen in het bewegingspatroon ontstaan. Het opheffen van dit soort afwijkende bewegingspatronen levert een belangrijke bijdrage in de preventie van blessures en houdt het paard soepel.

1

© 2016 Françoise Rey; Chiropractie bij paarden - design by laurent.com photography www.nynkekouwenhoven.nl

06-22847163