Werk
Paardensport
Home
Wie ben ik ?
Werk
Paardensport
Chiropractie
Dry needling
Behandeling
Indicaties
Contact
1 2 3 4 5
mobiel menu


dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een vrij nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden de spieren aangeprikt met een dun naaldje en waardoor ze snel en langdurig ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Dry needling gebruikt een “droge” acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry needling gebruikt wel eenzelfde soort naaldje, maar is specifiek gericht op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort worden gestimuleerd.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat pijn in de spier veroorzaakt. Dit kan zich uiten in:

In de spieren worden de triggerpoints opgezocht en via het gericht aanprikken worden deze gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel ontspannen. Het gebruik van dry needling is normaal gesproken niet pijnlijk en wordt door de meeste paarden goed geaccepteerd.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. Dat kan acuut, bijvoorbeeld door een ongeval of een verkeerde beweging, maar ook chronisch. Bijvoorbeeld door overbelasting, een suboptimale trainingshouding van het paard of bij een slecht passend zadel. Ook vinden we vaak triggerpoints in regio’s met overmatige spierspanning als gevolg van sportblessures of kreupelheid. Bijvoorbeeld vastzittende schouderbespiering bij een paard met een lichte kreupelheid aan het voorbeen.

1

© 2016 Françoise Rey; Chiropractie bij paarden - design by laurent.com photography www.nynkekouwenhoven.nl

06-22847163